Večernje novosti pišu o Nacrtu zakona za informacionu bezbednost

 

Predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije, Zoran Živković, kao i dr Milenko Ostojić i prof. dr Slobodan Petrović dali su izjave za jučerašnji broj Večernjih novosti. Tema je bila Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti: 

Srbija je jedina evropska zemlja koja još nema zakon o informacionoj bezbednosti, kojim bi se garantovala nepovredivost ličnih i drugih podataka pojedinaca, firmi, udruženja i organa, koje čuvaju u kompjuterskim bazama, internim mrežama, internet-prepisci... Posle višegodišnjeg insistiranja Društva za informacionu bezbednost, prednacrt zakona konačno se pojavio na javnoj raspravi, koja je nedavno završena. Međutim, iz nje je izašao sa puno primedaba.

- Sa stvaranjem pravnih okvira, Srbija dobija bezbedan i pouzdan internet i ostale sisteme komunikacije, zaštićene podatke, daleko niži rizik od krađe podataka i prevare svake vrste, uključujući i krađe novca elektronskim putem. Uključivanjem u svetsku zajednicu i svetske organizacije iz tog domena značajno se smanjuje mogućnost zloupotrebe društvenih mreža, svaki nasrtaj na najmlađe generacije, zloupotreba društvenih mreža, poput "Fejsbuka" i "Tvitera", uključujući i slučajeve pedofilije - objašnjava za "Novosti" Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost.

Ostatak teksta možete pročitati na sajtu Večernjih novosti